Çocuk Kitaplığı

Çocuk Kitaplığı

4 Haziran 2014 Çarşamba

İki Yazar Bir Kitap: Kayıp Kitaplığın Gizemi



Kayıp Kitaplıktaki İskelet
Aytül Akal- Mavisel Yener
Resimleyen: Buket Topakoğlu 
Tudem yay.
8-10 yaş
                                                                                          

Mehmet Özçataloğlu

Sayısız masala ev sahipliği yapabilecek zenginliğe sahip Antik Efes kentini tanımak için doğru kitaptasınız.

Türkiye edebiyatında hiç de alışkın olmadığımız türde bir kitaptan, iki yazarlı bir romandan söz etmek istiyorum. Mavisel Yener ve Aytül Akal’ın zaman zaman bölümleri, zaman zaman da paragrafları takip ederek yazdıkları, tümcelerini tümcelerine kattıkları “Kayıp Kitaplıktaki İskeletten.” Bakmayın iki yazarlı dediğime; kapakta iki ad yazmasa asla fark edilmez bu durum. Sanki tek kalemden çıkmış gibi!
“Kayıp Kitaplıktaki İskelet” İzmir ili sınırları içerisinde yer alan Efes Antik Kenti’ndeki Celsus Kütüphanesi’nin gizem kapılarını açıyor.

Antik kentin bekçisi Hilmi Efendi’nin özgürlüğüne düşkün kızı Ceylan’ın ve arkadaşlarının başından geçenler anlatılıyor bu kitapta. Ceylan’ın kedisi Efes bir gün gizli geçide girer ve orada sıkışır kalır. Yakın arkadaşları Kapkap ve Çelimsiz onun yardımına koşarlar. Fakat Efes, öyle bir yerde sıkışmıştır ki insan gücü olmadan onu oradan çıkarmaları pek de mümkün değildir. Hal böyle olunca Çelimsiz de Ceylan ve arkadaşlarından yardım ister.


Olayların akışı buraya yönelirken Ceylan’ın arkadaşları Yeşim ve Ayda ile olan ilişkisini de okuyoruz kitapta. İlk görüşte kalbine kelebek gibi kanat çırptıran Ali’yi konsere davet etmek için nasıl kıvrandığını da…
Yazarlar antik kentte gelişigüzel bir geziye de çıkarmıyorlar çocukları. İyi bir rehberlik hizmeti görülebiliyor kitapta. Öyle ki Celsus kitaplığını defalarca görmüş olmama rağmen, önündeki dört kadın heykelin “akıl, bilim, kader ve erdem”i simgelediğini bu kitaptan öğreniyorum.
Kitap arkeolojik gizemlerin kapısını aralayarak okuyucularını Efes’te gezdiredursun, ben iki yazarlı kitabın tek kalemden yazılmış gibi duran gizemine yöneleyim istiyorum.
***
Yazarlarından edindiğimiz bilgiye göre bu ortaklık şiir kitaplarıyla başlıyor. Mavisel Yener’in Ay şiirlerine Aytül Akal yeni Ay şiirleri ile karşılık verince, iki yazar birbirlerine şiir yollamaya başlıyorlar. Bu şiirleşmenin sonucunda da o kadar çok şiir birikiyor ki ortaya beş kitap çıkıyor. Yaklaşık on yıl öncesinde ortaklaşan ruh ve ortaklaşan kalemlerle şiir kitaplarının yanı sıra “Kayıp Kitaplıktaki İskelet” de çıkıyor. Bu da gösteriyor ki bu kitap bir proje kitabı değil; paylaşımın, dayanışmanın doğası gereği ortaya çıkan sonuç ya da bir sinerji ürünü.

Kayıp Kitaplıktaki İskelet, her ne kadar kurgu ürünü bir kitap olsa da ülkemizin ve dünya tarihinin önemli bir arkeolojik merkezine dikkat çekmesi açısından özel bir kitap. Ve anlatılan hikâye o kadar inandırıcı ki, kitabı bitirip arkasındaki fotoğrafları da görünce her şey gerçekmiş hissine kapılıyorsunuz.
Çocukların merak duygusunu dürtmek isteyen ebeveynler-öğretmenler, çocukların “Kayıp Kitaplıktaki İskeleti ”okumasını sağlasınlar.

Gizem dolu bir kent onları bekliyor!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder